Football Manager 2019’un en dikkat çelen değişikliklerinin olduğu ekran olan taktikler ekranını detaylandırmaya ve FM 2019 ile alakalı tüm taktikleri sizlerle buluşturmaya devam ediyoruz. Yalnız bu sefer taktik arayanlar son derece haklı çünkü FM 19 ile birlikte oyunun taktik düzenlemeleri çok ciddi anlamda değişime uğramış. Tabiri caizse, bu bölüm yeni baştan yazılmış. Bizde bu konuda duyarsız kalmayarak FM 2019 taktik yazılarımızı arka arkaya sizlerle buluşturmaya devam ediyoruz. İşte FM 2019 Korner Savunma taktiğimizin detayları.
Football Manager’de en sinir bozucu şeylerden birisi de, maçı hem skor hem de oyun anlamında üstün götürürken, ölü toptan gol yiyerek sahada iki puanı bırakmak oluyor. Bende geçmişte de sürekli bunun için arayışlar içerisindeydim ve bunun önüne geçmek için geçmiş serilerde de kullandığım bir savunma mekanizması geliştirdim. Şimdi bu taktiği sizlere anlatmaya çalışacağım.
FM 2019 Guyar Education Taktiğimiz İçin Tıklayınız
FM 2019 Hücum Taktiğimiz İçin Tıklayınız
FM 2019 Control Possesion Taktiğimiz İçin Tıklayınız
FM 2019 Korner Bol Gol Getiren Korner Taktiğimiz İçin Tıklayınız
FM 2019 Özelleştirilmiş Tiki Taka Taktiğimiz İçin Tıklayınız
Pozisyon Alımı
Oyunun Bize Sunduğu Taktik;
Öncelikle şunu belirteyim, eğer korner organizasyonlarıyla siz kendiniz ilgilenmiyorsanız oyun direkt pozisyon alımlarında; stoperleri altı pas içinde, santrforu ilerde, bekleri direklerde bırakıyor.
Diğer futbolcuları da genel olarak ”geride dur” talimatıyla penaltı noktasına yakın yere konumlandırıyor.
Bu çok mu kötü seçenek?
Yani göreceli bir kavramdır ama bana göre benim elimin değmedi yerlerden ben rahatsız olurum. Örneğin, kontrada santrforu ilerde bırakmak, eğer santraforunuz hızlıysa iyi bir seçenek olabilir ama eğer hızı, hızlanması 10/12 baremlerinde bir santraforunuz varsa bekler daha 20. metrede yakalarlar. O yüzden bu konuyu oyunun kontrolüne bırakmadan, kendi çözümlerimizle hareket etmek daha iyi olabilir.
Taktiğimiz
Kendi kullandığım taktikte ise, stoperleri altı pasa prangalamak yerine rakibin uzun boylu oyuncuların üzerine salıyorum. Böylece rakibin tehlike arz eden iki yada üç oyuncusuna, bizim stoperler ağır markaj uyguluyor. Rakip santrforu yada uzun boylu stoperleri rahatça kafaya çıkamıyorlar.
Altı pastan stoperleri çekince orayı da boş bırakmıyorum. Oraya oyunun bize sunduğu üç oyuncuyu konumlandırıyorum. Defansif orta saha, santrfor ve hangi orta saha daha uzunsa onu altı pasa koyuyorum. Altı pası da üç oyuncu ile güvene alıyorum. Genelde ön direklere açılan ortalarda direkt müdahaleyi altı pasın içinde bulunan futbolcular yapıyor. Rakip ön direğe yada arka direğe hücum eden futbolcular direkt olarak altı pasın içindeki futbolcuların üzerine düşüyorlar.
Bekler taktiğimizde stabil kalıyor. Oyunun dizdiği gibi yakın ve uzak direkler beklere ait oluyor. Yine ceza sahası dışından uzaktan şut attığında direk diplerinde bekler topa müdahele edebiliyor kafa toplarında da kalecinin uzanamadığı yerlerde bekler çizgide devreye giriyor. Bu anlamda bekler taktiğimizde önem arz ediyor.
Geriye kalan üç futbolcunun ikisine ”geride dur” talimatı veriyorum. Penaltı noktası üzerinde rakipleri rahatsız edip, üstünlük kurmaya çalışıyorlar.
Dönen toplarda direkt takımı kontraya kaldırması için diğer oyuncumuza ise ”ileride kal” talimatı veriyorum. İlerde kal talimatı verdiğim futbolcular genelde kanat futbolcuları oluyor. Hız, hızlanma, driplingleri iyi olduğu için rakip kaleye bizi çabuk götürüyorlar ve bekleri geçme olasılıkları daha yüksek oluyor.
Taktiğin Görünüşü:
Sonuç:
Sezon Sonunda Kornerlerden Yediğim Gol Sayısı:
Benim bu taktikten aldığım sonuç çok iyi. Bu taktikle ile Türkiye Süper Lig’inde, koca bir sezonda sadece bir gol yedim. Rakipler elini kolunu sallayarak gelip gol atamadılar kornerden. Otuz dört maçın oynandığı sezonda sadece bir gol yemek büyük başarı diyebilirim.
Genelde mütevazi bir şekilde kurulmuş bir kadroyla sezonda kornerden 1 gol yemek güzel bir duygu. Umarım sizlerde bu taktikle kornerleri daha iyi savunup, daha az gol yiyerek sezonu kapatırsınız 🙂
Bol FM’li günler…