Football Manager’ın her yeni versiyonunda bize en sık sorulan soru ” Admin sağlam bir taktik var mı?” sorusu olur. FM19 ile birlikte taktik ekranı baştan sona değiştirilmişti. Dolayısıyla son iki versiyonda bu soruyu daha sık duyar olduk. Ben de bir süre eski taktiklerimi deneyip emin olduktan sonra geçen sene yazdığım ve yıllardır da kullandığım taktiği yazmaya karar verdim.
Bu yazıda da mümkün mertebe kariyerimde kullandığım taktiği ve detaylarını anlatacağım. Taktik dosyasını da paylaşacağım ancak detaylara girmeden önce şu önemli hatırlatmayı yapmak isterim:
- Uyguladığım taktik kendi takımıma ve takımdaki oyuncularıma göre düzenlenmiştir. Dolayısıyla indireceğiniz taktik dosyasının bire bir sizin takımınıza uymasını beklemeyin.
- Taktiğin düzene girmesi ve oyuncuların taktikle uyumlu hale gelebilmesi için uzun süre aynı taktikle oynayın. Özellikle yaz döneminde bol miktarda hazırlık maçı yapmak ve taktik antrenmanlarına önem vermek de bir diğer tavsiyem olacaktır.
- Antrenmanlarda iyi hocalarla taktik ve teknik kısımlara odaklanmak da son tavsiyem olacaktır.
Şimdi gelelim taktiğimizin detaylarına…
Taktiğim Gegenpress odaklı bir taktik ve ana felsefem kanatları kullan, topu kaybetme, kaybedersen hemen geri al.
Taktiğimin Gegenpress odaklı olmasının sebebi hangi takım olursa olsun elden geldiğince kaybettiğim topu hemen geri almayı en iyi bu taktik ile yapabiliyor olmak. Ancak bu taktik uygulama anlamında son derece zor. Çünkü sıradan oyuncularla ileride sürekli basmak mümkün değil, bunun için atletik ve zihinsel olarak üst seviye oyunculara ihtiyacınız var.
Bu taktiği 2 sezon Everton ile denedim. Premier ligde efsaneler yarattığımızı söyleyemeyiz ama sonuçta burası da Premier lig. 2019-2020 sezonunu 15 galibiyet, 12 beraberlik, 11 mağlubiyet ile tamamladım. (58 gol attım, 52 gol yedim.) İlk sezon için başarılı olduğumu söyleyemem ama yazımın başında da dediğim üzere, taktikte uzmanlaşmak için üzerinde uzun süre çalışmanız ve kolay kolay pes etmemeniz gerekiyor. Yazdığımı yaptım ve taktiği kullanmaya devam ettim. Böylelikle 2020-2021 sezonunu da 21 galibiyet, 10 beraberlik, 7 mağlubiyet ile tamamladım. (80 gol attım, 53 gol yedim.)
İlk sezon taktiğimin bu kadar parlak olmamasının en önemli sebebi de takımın uyum sağlama konusunda biraz ayak diretiyor olmasıydı ama tabi ki vazgeçmeyecektim. Gelelim taktiğin detaylarına;
Geçen seneki değişimle taktik düzenlemesine gelen üç ana bölüme de bir göz atalım.
- Topa sahipken
- Geçiş oyununda
- Top rakipteyken
Bu üç bölüm geçen sene oyunda en beğendiğim değişiklikti. Buraya kafa yordukça kesinlikle daha çok faydasını göreceksiniz.
Topa Sahipken
Taktiğin başında da yazdığım gibi bu taktiğin en önemli kısmı kanatlar. Ekran görüntüleri 2020-2021 sezonuna ait. Oyuncularla ilgili detayları Everton kariyerinde detaylandıracağım ancak ileri dörtlüm taktiğim ile mükemmel uyum gösterdiler.
Üçüncü bölgede ana talimatım rakip savunmanın üzerine gitme oldu. Daha disiplinli oyna talimatı ile dizilişi de mümkün mertebe bozmamaya çalıştım.
Geçiş Oyununda
Geçiş oyunu bölümünde top kaybedildiğinde kimin ne yapacağı, kazanıldığında ne yapılacağı, top kaleciye geldiğinde ne yapılacağı ayrı ayrı belirlenebiliyor ki burası gerçekten üzerinde düşünmeniz, küçük küçük oynamanız gereken alan. Benim taktiğim gereği top kaybedildiğinde çılgınca bir baskı, alan markajı, kazanıldığında hızla kontraya kalkma şeklinde ilerliyorum. Top kalecimdeyken de başlangıçta uzun oynamıyordum ancak ilk sezon kısa oynarken yediğim saçma sapan goller sonrası bunu anında terk ettim. Kalecime elle uzun ve kanatlara oynamasını istedim.
Top Rakipteyken
Top rakipteyken geçiş oyununda da bahsettiğim üzere önde rakibe baskı, savunma hattını öne taşıyarak takım boyunu kısaltma genel talimatlarım. (Defansı öne kurmam ve zaman zaman ofsayt taktiğini kullanmadaki başarısızlık arkaya uzun top atan takımlara karşı can sıkıcı goller yememe sebep oldu o sebepten defans hattını standart boyuna çektim.)
Rakip kaleci top çıkarırken wonderkidim Kean’in önde basmasını ve kaleciyi rahatsız etmesini istiyorum.Zaman zaman “topa dal” desem de ana yaklaşımım top kapma noktasında “ayakta savun” talimatı oluyor.
Peki bu taktik nasıl işledi dilerseniz bir de ona diziliş analizinden bakalım
Oyunculara verdiğim talimatlara gelince;
- GK : Elle uzun oyna, topları kanatlara çıkar
- DR: topla geniş alanda oyna, daha fazla hücuma çık
- DL: daha fazla top sür, daha sık orta yap, topla geniş alanda oyna
- DC: daha az top sür, mevkinden ayrılma, daha az şut çek
- MC1 (Defansif Oyun Kurucu-Destek) : Daha fazla risk al, daha az şut çek, mevkinden ayrılma
- MC2 (Defansif Oyun Kurucu-Destek) : Daha fazla risk al, daha az şut çek, mevkinden ayrılma (Burada özellikle belirtmem gerekir ki ikinci sezon Dani Olmo’yu kadroya kattıktan sonra iki defansif orta saha ile oynamaya başladım. İlk sezon orta sahalardan biri iki yönlü orta saha idi)
- AMR: (Kanat Forvet-hücum) : Topla içeriye kat et, daha fazla hücuma çık, daha fazla risk al, daha az orta yap, daha fazla top sür,
- AML (kanat oyuncusu- destek) : daha fazla top sür, daha sık orta yap, topla geniş alanda oyna,
- AMC (Ofansif orta saha-hücum/destek): daha fazla hücuma çık, daha çok şut çek
- STM (Çalışkan Forvet-Hücum) : boş alanlara koşu yap, daha fazla pres, müdahalelerde sert ol, daha fazla hücuma çık
Burada oyunculara verdiğim talimatlar o gün oynayan oyuncuya göre değişmektedir. Dolayısıyla standart talimatlarla her oyuncudan aynı verimi almayı beklememelisiniz. Örneğin ağır bir oyuncudan kanatlardan içeri kat etmesini isterseniz muhtemelen bu adam niye bu kadar top kaptırıyor diye kendinizi yiyeceksinizdir. O yüzden taktik düzenlemeleriniz sırasında oyuncularınızın neleri yapıp neleri yapamayacağını bilmeniz son derece önemlidir.
Taktiği indirmek için tıklayın
Taktiği bir süre kullandıktan sonra yorumlarınızı paylaşırsanız memnun olurum.
Bol FM’li Günler