FM 2020 ‘nin tadını doya doya çıkardığımız şu günlerde siz değerli okuyucularımız için bir taktik yazısıda ben yazmak istedim. Belki hatırlarsınız bir stoper oyuncusu olduğumdan dolayı defansif taktikleri seven bir FM hocasıyım ve bu yazımızda da sizin için adeta ”surprise ……” denilebilecek atak ve gollerin mimarı bir kontra atak taktiği paylaşacağız.
“Utanmasalar kalenin önüne takım otobüsünü çekeceklerdi.” (Jose Murinho)
Çok geniş bir kitle tarafından kontra atak taktiği buna yakın sözlerle eleştirilip, görsel zevki baltaladığı iddiaları ortaya atılsa da aslında olayın aslı daha fazlasıdır. Gerçekten taktiğin içine girdiğiniz zaman (tabi eğer takımınız bu taktiğe uygunsa) izleyicilere ve hatta rakibe bile görsel bir şölen izletebilecek bir taktik olduğunu anlayacaksınız. Sanılanın aksine burada amaç 10 kişi topun arkasına geçip oyunu soğutmak, rakibin yetenekli oyuncularını faulle durdurup adeta ”dan dun” dediğimiz bir oyun oynamak değil, sabırla tıpkı bir boksör gibi rakibin bütün ataklarını savuşturup fırsat bulduğun anda öldürücü yumruğu atmaktır.
Eğer bütün istatistiklerde rakibinden daha iyiysen ama 90 dakika sonunda tabelada galibiyet yazmıyorsa oyundan nasıl zevk alacaksın ki???
“Futbol istatistikleri mini eteğe benzer. Birçok şeyi gösterir ancak asıl merak edileni göstermez.” (Sir Alex Ferguson)
Eğer sizde benim gibi ”ben o skoru alırım arkadaş, gerekirse 89 dakika savaşır 1 dakika topla oynarım ama yinede o skoru alırım” diyorsanız buyurun yazımıza…
Yazımıza geçmeden önce bu taktiği hazırlamamda bana ilham kaynağı olan Catenaccio taktiği hakkında size kısa bir bilgi vermek istedik.
CATENACCİO
İtalyan futbolu denince akla hemen savunma gelir. Yıllardır süregelen İtalyan futbol kültürünün temelinde de savunma vardır. Bazı futbol severlerin izlerken çok sıkıldığı, bazılarının ise “Adamlar gol yememeyi başarıyor” diyerek saygı duyduğu İtalyan savunma futbolu Catenaccio taktiğine dayanır.
İtalyanca bir kelime olan Catenaccio “asma kilit” anlamına gelmektedir.
Bu taktiği zirvelere çıkartan isim Arjantinli Helenio Herrera‘dır. Catenaccio’nun babasıdır. Taktiğin temelinde fazlasıyla markaj ve kademe vardır. 1960’lı yıllarda Inter’in teknik direktörlüğünü yapan Helenio Herrera, bu taktiği daha da sertleştirmiş ve geliştirmiştir. Orta sahadaki üç oyuncuyu da defansif oyunculardan seçen ve libero ile beraber defans oyuncusu sayısını 5’e çıkartan Herrera, ünlü İtalyan defansı tabirinin de temellerini atmıştır. Böylece 5-3-2’nin çeşitli varyasyonlarını uygulayan Herrera’nın Inter’i, kontra atak ve defanstan gönderilen uzun toplar ile etkili olma konusunda ustalaşmıştır. Bu taktiğin en önemli oyuncusu üçlü orta sahanın ortasında oynayan merkez orta sahadır. Oyun kurucu olarak oynayan bu oyuncunun hem geriye gelip top alması, hem de önünde oynayan forvet oyuncularına ofansif olarak yardımcı olması gerekmektedir.
Catenaccio, doğru ve iyi bir şekilde uygulandığında “sıkıcı futbol” diyenlerin aksine gayet göze hoş gelen bir oyun ortaya çıkar. Catenaccio’nun mucidi Herrera, Inter ile ligi domine ederken İtalya’da futbol sil baştan yazılıyordu. Helenio Herrera, eleştirilen bu sistemiyle Inter’e 2 Şampiyon Kulüpler Kupası, 2 Kıtalararası Kupa, 3 Serie A Şampiyonluğu ve 1 İtalya Kupası kazandırmıştı. Öyle ki; 1970 Dünya Kupası’nda final oynayan ve 1982 Dünya Kupası’nı müzesine götüren İtalya Milli Takımı da bu taktikle oynuyordu.
Peki yakın tarihte Catenaccio taktiğiyle oynayıp başarılı olanlar yok mudur? Elbette birçok örnek vardır. Otto Rehagel’ in 2004 yılında Yunanistan’ı Avrupa Şampiyonluğuna taşıması, 2004-2005 sezonunda Trapattoni’nin Portekiz ligini Benfica ile şampiyon tamamlaması, Marcelo Lippi ile 2006 Dünya Kupası’nı İtalya’nın kazanması, 2010 yılında Şampiyonlar Ligi’ni kazanan Mourinho’nun Inter’inin yarı finalde Barcelona’yı bu taktikle elemesi en önemli örnekler olarak gösterilebilir.
Catenaccio, “Ne var canım bunda? 10 kişi kapanıyor işte…” denilerek basitleştirilmeye çalışılsa da aslında mesele sanılanın çok aksinedir. Eğer denildiği gibi basit bir şey olsaydı her takım topun arkasına geçip 90 dakika defans yaparak kupalar kazanırdı. Catenaccio aşırı defansif yönüyle anti-futbol diye eleştirilse de ofansif bir yönü de vardır. Defans sadece planın başlangıç kısmıdır. Öncelik gol yememektir. Rakibi üzerine iyice çektiğinde ve tüm saldırılarını püskürttüğünde artık saldırı sırası sendedir. İlerideki hızlı oyuncularla işi bitirirsin. Yani planın özü: “Önce durdur, sonra vur!”
NEDEN KONTRA ATAK ?
Bildiğiniz üzere halihazırda Leicester City kariyeri yapan bir FM Hocası olarak bir türlü istediğim başarıyı yakalayamamıştım. Her ne kadar mükemmel bir istatistik yakalasak ta, oyunu domine edip kontrolü elimizde tutsak ta özellikle ilk 6 ya oynayan büyük takımlardan sürekli darbe yiyorduk. Sürekli güçlenen kadroları, çok sağlam finansal kaynakları ve başarılı teknik direktörleri olan bu takımlarla başımız beladaydı adeta. Ta ki bu taktiği geliştirene kadar.
Taktiğin takım yapımıza çok uygun olduğunu düşünerek yola koyulduk hemen. Kamp döneminde bol miktarda hazırlık maçı yaparak hem oyuncuların birbiri ile olan uyumunu arttırdık hemde kadronun bu taktiği benimsemesini sağladık.
Kariyer yazımız da belirttiğimiz gibi ben A,B ve hatta C planı olan bir FM Hocasıyım 😉 Ve işte buda benim B planım…
Her taktikte olduğu gibi bu taktikte de anahtar rol takımın taktiğe uyumu ve oyuncuların birbirleri ile olan uyumudur. Mevki mevki her oyuncunun taktiğin istediği özellikleri barındırması hayati önem taşır.
Mesela;
Stoperler
- Markajları iyi
- Hızlı
- Fiziksel olarak güçlü
Bekler
- Markajları iyi
- Hızlı ve dayanıklı
- Teknikleri iyi
olmalıdır.Aksi takdirde güçlü rakiplere karşı zaman zaman zaafiyet yaşanır ki buda 90 dakikalık bir sabrı çöpe atmak demektir.Tüm bunların yanında kadronun genelinin mücadeleci ve mental olarak üst düzey olması da çok önemlidir.Böyle sabır isteyen bir taktikte en ufak bir hataya bile yer yoktur ve vazgeçmek kelimesi düşünülemez bile.
Uyguladığımız taktik ve talimatlar görsellerde ki gibidir.Zamanla tecrübe ederek son halini alan bu taktiğimizin içinde rakibe göre bazı ufak değişikliklere gidiyoruz. Mesela daha zayıf rakiplere karşı standart bir oyun oynarken zor rakiplere karşı temkinli bir anlayışla sahaya çıkıyoruz.
Defans Hattı
Merkezde iyi bir uyum yakalayan Merih ve Çağlar adeta son savaşını veren Kartacalı savaşçılar gibi oynuyorlar. Bitmek tükenmek bilmeyen enerjileri, kaybetmeye asla tahammül etmemeleri ve taş gibi sağlam olmaları bize güven veriyor.
Bir parantez Zeki için açmak istiyorum. Kariyer yazımızı okuyanlar bilir kendisini ekonomik sıkıntıların olduğu bir dönemde alternatif ve ucuz bir sağbek mottosu ile almıştık fakat bizi utandırmaya devam ediyor Zeki. Kaliteli bir antranör ekibinde inanılmaz gelişim gösteren oyuncumuz sezonda ortalama 10 asistlik bir performans gösteriyor ve oynadığı futbolla bize adeta parmak ısırtıyor.
Sol bek emin ellerde panik yok…
Orta Saha
1-Florentino Luis
İnanılmaz üstü fizik kapasitesi ve adam kaçırmama özellikleriyle ortsahayı rakip oyuncular için adeta bir cehenneme çeviriyor. Üzerine düşen defansif görevi fazlasıyla yapıp bir de ekstra gol ve asistler bulan oyuncumuz adeta bu taktik için doğdum ben diyor.
2-Youri Tielemans
Sabrın sonu selamettir. 3 sezondur nasıl bir performans sergilerse segilesin formayı verdik ve oda şuan minnet borcunu ödüyor. O artık dünya çapında bir ortasaha ve ortasahada ipler onun elinde.
3-James Maddison
Hem 4-2-3-1 ‘in forvet arkasında hem de kontra atak taktiğimizin ofansif merkez orta sahasında kullandığımız oyuncumuz şuan Premier Lig de lider bir oyuncu olmuş durumda.Ani çıkışlarda ileri uç oyuncuları ile pas bağlantısını çok iyi bir şekilde sağlayan ve top ayağındayken bize derin nefes aldıran Maddison’ın serbest vuruşları ise rakibe korku salıyor.
Leicester Tilki Üçgeni
Buraya kadar yazdığımız oyuncular bizim sağlam çenemizi oluşturan tayfaydı. Maç boyu ayak basmadık yer bırakmayan adeta 2 kişilik oynayan bu mini ordunun kaptığı topları ileride gole çeviren bir yıkım ekibi var sırada. Biz onlara Leicester Tilki Üçgeni diyoruz.
Federico Chiesa ve Cengo(Cengiz Ünder) pas oyununa olduğu kadar kontra atak taktiğinede mükemmel uyum sağlayan bu iki fırtına topçunun hız,hızlanma,çeviklik,orta yapma,pas ve şut gibi özellikleri şuan üst seviyelerde.
Erling Haaland ise adeta bir makine olmuş durumda. Ki futbolu yakından takip edenler gerçek hayattan da bilirler bu çocuğun nasıl bir golcü olduğunu…
Fiziksel olarak üst düzey olan Haaland bitiricilik ve taknik konusunda da bir hayli iyi durumda. Uzun boyuna rağmen hızlı olması rakip defans için sürekli bir problem demek. Ayrıca hava hakimiyeti sayesinde serbest vuruş ve kornerlerde çok önemli bir silah kendisi.
Yazımızın sonuna gelirken sizde kontra atak taktiğimizle ilgili eklemek istediğiniz veya paylaşmak istediğiniz fikirlerinizi yazımıza yorum yaparak belirtebilir hem daha iyi bir taktik çıkarmamıza hemde varsa hatalarımızı görmemize yardımcı olabilirsiniz. Hepinize iyi kariyerler diliyor ve sözlerimi tamamlarken unutmadan şu resmi şuraya bırakıyorum…
Hikayenin devamı çok yakında yeni kariyer yazımızda.