Futbol, dengesiz bir kültürel spor türüdür. Bazen takımlara tarihlerinin en büyük başarılarını yaşatırken; ertesi sezon bir anda aynı takımı dibe sürükleyebilir ve uzun yıllar bu düşüşün önüne geçilemez. Halk arasında “basiretleri bağlanmış” denilebilen bu durumda, birkaç yılın ardından düşüşe engel olabilen takımlar tekrar zirveye doğru yola çıkarken; onlar kadar şanslı olamayan ekipler ise, iflasa veya kulüp kapamaya kadar gidebiliyor. Güney ekibi Adanaspor’u ilk kategoriye sokabiliriz. 2003-2004 sezonu sonunda 2. Lig’e düşen ve bundan sonra büyük maddi sıkıntılar yaşayarak iflasın eşiğine gelen Adanaspor, 2006’ta takımı Başkan Bayram Akgül’ün devralmasıyla 10 yılda adeta şaha kalktı ve PTT 1. Lig’de şampiyonluk yaşadı. Bu inanılması güç başarı hikayesinde Başkan Bayram Akgül, Adanaspor yönetimi ve teknik direktör Engin İpekoğlu ile futbolcular başrol oynuyor.
2001-2002 sezonunda Süper Lig’e yükselen Adanaspor, 2 yıla yakın bir süre mücadelesini istikrarlı bir şekilde sürdürürken; yönetimde hisselerin büyük payına sahip Uzan Grubu’nun siyasal problemler sonucu yaşadığı ekonomik kriz, takımı doğrudan etkiledi. Mali açıdan oldukça zor duruma düşen Adanaspor, 2003-2004 sezonunda 2. Lig A kategorisine düştü. Aynı dönemde, iflas mahkemesine başvuran Başkan Çağdaş Ergin kulübün iflasını istedi. Bu kararı kabul görünce, Güney ekibini bekleyen daha karanlık günlere girilmiş oldu. Haciz problemleri ve Adanaspor’un olumsuz mali tablosundan dolayı takım, çıkarılan kararla 2. Lig B kategorisinde bir maç bile oynayamadan direkt olarak 3. Lig’e düşürüldü. 2005’te iflas masasına düşen ve 2006’da borçları dolayısıyla kapanma tehlikesi geçiren Adanaspor’da o dönem, 1954 Adanaspor Taraftarlar Derneği Başkanı Tevriz Dura’nın kulübü kalkındırmak için önemli hamleleri oldu. Dura, 6 kişilik bir heyetle gidilen Ankara Hukuk Kurulu Başkanı karşısında ikna edici konuşmalarıyla kulübü kapanmaktan kurtardı ve Adanaspor’un talihini döndürmüş oldu.
Adana doğumlu işadamı Bayram Akgül, doğup büyüdüğü memleketinin bu durumuna kayıtsız kalamadı ve içindeki futbol ateşiyle harekete geçti. Oluşturduğu kalkınma projeleriyle birlikte devir teslim töreni yapıldı ve iflastan dönen Adanaspor’un yeni başkanı oldu. Yapılacak çok işleri ve bunu gerçekleştirecek çok az zamanı vardı Başkan Akgül’ün. Ancak gerçekten de bu takvime uygun gittiler. 2007’de 3. Lig’de başladıkları onur mücadelelerini 2008’de 2. Lig’e ve 2009’da da Bank Asya 1. Lig’e (şimdiki PTT 1. Lig) yükselerek sürdürdüler. Başkan Bayram Akgül yönetiminde Adanaspor, iki sene içinde inanılmazı başarmıştı. Bank Asya’ya çıktıktan sonra çalışmalarını sürdüren Akgül ve ekibi, hedeflerini kısa sürede Süper Lig olarak belirlese de; 7 yıl boyunca bu ligde kalmaya devam ettiler. Bu süreçte 2 kez play-off’larla Süper Lig’e yükselmeye çok yaklaşsalar da; sonuç olumlu olmadı.
Sezona Kötü Başlangıç
Kulübü devralırken içinde yanan o ilk günkü futbol ateşini Süper Lig özlemiyle besleyen Başkan Bayram Akgül, 7 yıldır PTT 1. Lig’de olmanın verdiği sıkıntıyla 2015-2016 sezonuna teknik direktör değişikliği yaptı. Takımın başına getirilen Eyüp Arın’dan camianın beklentisi büyüktü. Ancak beklentiler buz dağının görünen, sonuçlar ise buz dağının o görünmeyen yüzü gibiydi. 11 haftası geride kalan PTT 1. Lig’de Eyüp Arın ve öğrencileri 5 mağlubiyet alırken; 4 galibiyet ve 2 beraberlikle yalnızca 14 puan toplayabildi, ligin alt sıralarında yer aldı. Taraftarlardan gelen baskı da olunca Başkan, Eyüp Arın’a yalnızca dört buçuk ay dayanabildi ve yollar çabucak ayrıldı. Takımın başına gelecek isim, mutlaka Başkan ile aynı ateşi taşımalıydı, Bayram Akgül bunun oldukça farkındaydı.
Tarihler 13 Kasım 2015’i gösterirken Bayram Akgül, Engin İpekoğlu ile anlaştı ve futbolculuk geçmişi de olan çalıştırıcıyı takımın başına geçirdi. Akgül’ün bu hamlesiyle birlikte, Adanaspor çıkışındaki puzzle’ın eksik parçası tamamlanmış oldu. İpekoğlu yönetiminde ilk maçına Boluspor karşısında çıkan Adanaspor, aldığı 2-1’lik mağlubiyetle kötü gidişe son veremedi. Bu dakikadan sonra inisiyatifi eline alan ve yönetimden de tam destek gören Engin İpekoğlu, oyuncularıyla teker teker ilgilendi ve oyuncularına güven aşıladı. Uygulamak istediği sisteme takım da uyum gösterince, Adanaspor’un önlenemez yükselişi 14 gün içinde başlamış oldu.
19 Maçlık Seri Şampiyonluk Getirdi
Bolu mağlubiyetinin izlerini çabuk silen İpekoğlu yönetimindeki Güney ekibi, ilk önce 1461 Trabzon ve Gaziantep BŞB galibiyetleriyle nefes aldı. Ardından gelen Alanyaspor ve Karabükspor galibiyetleri ise, tüm takımın kendi potansiyelinin farkına varmasını sağladı. Böylelikle toplam 19 maç sürecek yenilmezlik serisiyle Engin İpekoğlu ve Adanaspor, PTT 1. Lig’de tozu dumana kattı. Bu süreçte 16 galibiyet ve 3 beraberlik olarak tam 51 puan topladılar ve serinin son maçında Gaziantep BŞB’yi mağlup ederek inanılması güç bir başarı öyküsüne son noktayı koydular. Serinin 19. maçında deplasmanda kazanarak ligin bitmesine 2 hafta kala en yakın rakipleri Alanyaspor’un 8 puan önünde 65 puan toplayarak şampiyonluklarını ilan ettiler. Engin İpekoğlu’nun takımı devralışıyla şaha kalkan Adanaspor, aynı zamanda iflas masasından mutlu sona kadar 10 yıl sürecek bir tutku hikayesini şampiyonlukla sonlandırıyordu. Bu şampiyonlukta hiç kuşkusuz Başkan Bayram Akgül ve Adanaspor yönetiminin emekleri çok büyük…[hana-code-insert name=’FMH_2′ /]
Evlerinde oynadıkları Alanyaspor maçından sonra da kupasına kavuşan Adanaspor, en büyük özlemini de dindirmiş oldu ve tam 12 yıl sonra Spor Toto Süper Lig’e yükselmenin gururunu yaşadı. Ve en önemli olan nokta da Bayram Akgül ve ekibinin bunu tamamen borçsuz bir şekilde başarmasıydı. “Ayağını yorganına göre uzat!” politikaları gelecek sezon da devam edeceğe benziyor. Başkan Bayram Akgül mütevazi bir ekip kuracaklarının ve altyapıya verdikleri önemi devam ettireceklerinin önemini çiziyor.
Altyapıdan 12 Futbolcu
Altyapı demişken… Bayram Akgül görevde olduğu 10 yıl boyunca, sadece as takıma değil altyapıya da önemli yatırımlar yaptı ve altyapı sistemlerinin oturması için çok çaba harcadı. Bunun meyvelerine de şampiyonluğa ulaştıkları 2015-2016 sezonunda ulaştıkları görülüyor. PTT 1. Lig’de bu yıl şampiyonluk yaşayan 28 kişilik kadronun 12’sini altyapıdan çıkan futbolcular oluşturuyor. Altyapıdan çıkan Hayrullah Mert Akyüz, Uğur Uruç, Sami Can Keskin, Cem Özdemir, İrfancan Eğribayat, Yusuf Kaplan, Atakan Ekiz, Burak Yıldır, Serbay Can, Ahmet Bahçıvan, Hakan Yılmaz ve Ahmet Dereli as takımda başarılı bir şekilde forma şansı buluyorlar. Bu istatistik, dört büyükler ve son yıllardaki başarısız altyapı girişimleri düşünüldüğünde; Türk futbolu adına ileriye dönük umutlarımızı yeşertiyor.
10 yıl içinde bol aksiyonlu, yer yer korku ögeleri olan, insanı bazen yıldıran bazen de güç veren bir film olarak tanımlayabiliriz Adanaspor’un durumunu… Bayram Akgül, içindeki futbol tutkusu ve taraftar kimliğiyle birlikte filmin sonunu romantik-komediye tamamladı ve biz futbolseverler de bu uzun metrajlı filmi yüzümüzde tatlı bir tebessümle bitirdik.